Cabana Scout la Jamboreea Central Europeană 2016

Încheiem poveştile despre aventurile cercetăşeşti trăite la Cabana Scout în această vară, cu istorisirea Valentinei despre prima sa participare la un eveniment cercetăşesc de peste hotare.

 

Jamboreea Central Europeană – Wroclaw, Polonia 2016

We can do it all together,

We can do it if we try,

We can change the world, you and I.

In the good or stormy weather

Art of scouting is alive.

…cu aceste versuri ne-a întâmpinat  Jamboreea Central Europeana din Polonia. Vă închipuiţi că deja am început să fredonez  şi, acum că mă pregătesc sa vă povestesc şi vouă, simt deja cum nostalgia îşi face simţită prezenţa. Pfui, îi tare greu…

Timp de 11 zile am trăit, ceea ce aş numi eu, “o mirare visătoare”, aşa cum spunea şi Nichita Stănescu. O experienţă plină de amintiri. O experienţă care, serios vorbind, îţi lărgeşte zâmbetul de la o ureche la cealaltă, care îţi face abdomenul să se simtă ca după o şedinţă de fitness şi care, cum să vă mai zic eu vouă ca să mă înţelegeţi pe deplin, îţi induce o stare exact ca în reclama celor de la Redbull –“ îţi dă aripi”!

Programul evenimentului a fost împărţit pe zile şi pe subcampuri. Noi am avut prilejul de a sta în subcamp cu alţi cercetaşi din Polonia, Franţa, Algeria, Cehia, Rusia şi Tunisia. Ţin să menţionez că ultimii din acest şir au fost cu adevărat aproape de noi şi cam în fiecare seară ne adunam să ne împărtăşim lucrurile petrecute peste zi.

În primele două zile am avut Off-Site Trip şi am avut ocazia să vizităm Castelul Ksiaz şi Old Mine Science Museum. Pe mine una, castelul m-a lăsat fără cuvinte. O construcţie atât de grandioasă, cu o poveste plină de mistere care nu are cum să nu te captiveze şi  ghizi gata să vă prezinte minunăţiile locului. Vă invit să-l căutaţi pe internet şi să accesaţi turul virtual de pe site-ul lor!

În ziua numită “Meeting with Masters” am fost la Academia de Artă şi Design, unde am avut plăcerea de a cunoaşte diferiţi oameni de la diferite departamente care ne-au arătat în ce constă munca lor. O parte dintre noi s-au ales cu picturi pe foi sau pe tricou, făcute cu o tehnică aparte. În altă zi am avut ocazia să ajutăm oamenii din comunitate mergând pe o navă – actual muzeu în Wroclaw – şi am ajutat la restaurarea acestuia: curăţat, spălat, vopsit.

Marţi am avut City Game Mythbusters – am primit o hartă cu toate locurile speciale din Wroclaw, pentru care a fost  desemnat capitală a culturii. Centrul oraşului e plin de culoare şi viaţă, de monumente care îţi fură ochii şi, bineînţeles, de pitici – fiind de asemenea cunoscut ca şi oraşul piticilor. Următoare zi am avut ateliere artistice, unde fiecare dintre noi s-a dus unde era atras cel mai mult. Ne-am ales cu mini-eşarfe cercetăşeşti, cu sacoşe de pânză pictate chiar de noi, cu vânătăi de la statul în coate la atelierul de pictat cu gura, cu alte vânătăi de la atelierul de condus ATV-uri şi multe altele. Ultima zi de activităţi a fost intitulată „pictorul pierdut”, acesta fiind un joc de cooperare, unde împreună cu alţi cercetaşi din alte ţări am format patrule mixte şi am pornit în căutarea indiciilor spre a-l găsi pe pictorul nostru pierdut. La finalul jocului am descoperit că acesta ne aştepta exact în locul din care am plecat, iar împreună cu piesele mari de carton pe care le-am adunat căutându-l, drona ne-a făcut o poză. Toate piesele formau o aşa zisă imagine cu motto-ul Jamboreei: Art of Scouting .

Acum urmează să vă povestesc despre ultima zi înainte de închidere, şi anume Ziua Internaţională. Standul României a fost pregătit cu mult suflet şi implicare, deşi ne-am cam ocupat de el cam târziu. Boxele răsunau cu melodia Braşoveanca, fete şi băieţi învăţau vizitatorii să şi danseze, mesele erau pline de mâncare şi obiecte artizanale româneşti, o altă parte a standului se ocupa să înveţe doritorii cuvinte în limba română şi cealaltă se ocupa cu promovarea Jamboreei noastre de anul viitor. Imaginaţi-vă încă 28 de standuri cam la fel ca al nostru… exact, a fost o zi plină! La sfârşitul zilei, am avut Festival of Colours, unde ne-am distrat, am cântat şi ne-am bătut cu pudră colorată. Ehei, să vedeţi coadă la duşuri în acea seară…

Ziua de închidere a fost şi ea pregătită, deoarece toooot campul a luat parte un filmuleţ de sfârşit intitulat „Lip Dub”, ca să ne amintim de aceste lucruri frumoase şi când ajungem acasă, dar bineînţeles, să le transmitem şi celor care nu au fost ce a însemnat pentru noi în acele câteva zile Art of Scouting. Apoi, seara a fost ceremonia de închidere unde am cântat din nou Imnul Jamboreei, urmat de focuri de artificii.

Mai sunt şi alte detalii ce nu le-am menţionat, dar care au fost importante pentru starea de spirit a fiecăruia dintre noi: ca la orice alt eveniment internaţional, am făcut schimb de badge-uri şi de eşarfe cu cercetaşi din alte ţări – asta spunând-o într-un mod frumos, pentru că practic a fost bătaie pe badge-uri şi eşarfe… da, da, aţi citit bine! Am avut şi concerte şi petreceri şi seri de karaoke şi foc de tabără, şi şi şi…

Cam asta a fost experienţa noastră din Jamboreea Central Europeană din Polonia, relatată foarte pe scurt. Au fost nişte zile trăite la maxim, cu prietenii care te îndeamnă să mai mergi şi la alte activităţi internaţionale de dragul de a te vedea din nou cu ei. Am văzut nişte locuri minunate şi pline de farmec în Wroclaw şi am luat parte la momente pline de energie, care îţi readuc mereu zâmbetul pe buze când ţi le reaminteşti…

 

Jambo, jambo, jamboreeee

Art of scouting is right here!

 

Valentina Petre

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *